Yaygın Güvercin Hastalıkları

GenVet olarak amacımız, kanatlı besleyen dostlarımıza hastalıklar konusunda destek olmaktır…

GenVet olarak GÜVERCİN SAĞLIĞI için SPESİFİK  ilaçlar , aşılar ve takviyeler geliştiriyoruz: Amacımız hastalıkları iyileştirmek veya önlemek, güvercinlerinizin hastalıklardan sonra iyileşmesine yardımcı olmak.

Bazen bir hastalığın kümeslerinizde patlamasını önleyemezsiniz. Bunun birçok nedeni olabilir. Kümesleriniz doğru standartlara cevap vermeyebilir, yem enfekte olmuş olabilir veya kümese eklenen yeni bir güvercin bir virüs taşımış olabilir. Kemirgenler, sivrisinekler, diğer parazitler gibi.

Bu yazıda size en yaygın güvercin hastalıkları ve bunları önlemek ve tedavi etmek için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

Başlayalım;

***

  • Koksidiyoz

Koksidiyoz , güvercinleriniz için ölümcül olabilen parazitik bir hastalıktır. Sindirim sistemini etkiler ve bu da güvercinlerin daha az yemesine, eğer yerse yemleri iyi sindirememesine, YEMDEN YARARLANMA FCR DÜŞÜKLÜĞÜ yani zayıflamasına neden olur. İyi haber şu ki, iyileştirilebilir ve önlenebilir. Yardımcı olacak çeşitli ürünlerimiz var.

ANA NEDENLER: Koksidiyozis’in ana nedeni yem zehirlenmesidir. Bu yüzden her zaman iyi ve sağlıklı yem sağladığınızdan emin olun. Enfeksiyon, enfekte dışkı veya dokunun teması veya yutulması yoluyla kolayca yayılır.

BELIRTILER: İlk görünür belirti şiddetli vakada kanlı olabilen ishaldir. Ya da yuvada yavru yuvalıklarında ciddi bir ıslaklık olarak kendini gösterir.

ANA TEDAVİ: PROCOX, GENTHRIVE AKTİF SAVAŞCI, PROGAR

***

  • Trikomonas

Trichomoniasis , güvercin camiasında pamukçuk olarak da adlandırılan parazitik bir hastalıktır. Bu güvercin hastalığına Trichomoniassis Gallinae paraziti neden olur.  Parazitler genellikle sindirim sisteminin başlangıcında (ağız, boğaz) veya sindirim siteminde bulunur

ANA NEDENLER: Ana neden enfekte içme suyu (bu nedenle suyu sık sık yenileyin) veya enfekte olmuş bir ebeveynin yavrularını beslemesi.

BELIRTILER: ani ölüm, yem yememek, kilo kaybı,   kabarma, pusma, boğazda sarı enfekte oluşum

ANA TEDAVİ: Trichomoniasis ile savaşan çeşitli ürünlerimiz var. İlk olan Md Solunum, Procid mavi su ürünlerimiz bunun yanında tedavide yardımcı olmak üzere Genthrive Aktif Savaşçı ve Genvit Complex çözümüdür.

***

  • Worms

Güvercinler yaygın olarak iç parazitler tarafından enfekte edilir. Nadiren yumurtaları çıkmayabilir veya solucanlar vücudu doğal yoldan terk edebilir ve sorun olmayabilirler.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, solucanlar kalmaktadır. Bu kötü, çünkü güvercinlerin sağlığını büyük ölçüde etkiliyor! Performansta zorlanırlar, iştahları azalır ve ishale neden olabilir. Kötü olan, güvercini Newcastle, Ecoli gibi hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirmesidir.

Neyse ki, solucanlar da tedavi edilebilir. Tüm tehlikeli solucanlarla karşı bir setimiz var iç parazit setimiz etkilidir.

ANA NEDENLER: Bu (sinir bozucu) güvercin hastalığına, enfekte yem hayvansal hammaddeler, diğer hayvanların enfekte dışkıları ve böcek yeme neden olur.

BELİRTİLER: İshal, kilo kayıpları, düşük performans, sağlıksız ve zayıf görünüm.

ANA TEDAVİ: tedavide direkt yardımcı ürünlerimiz Prosil, Procid Mavi Su, Genvit Complex

***

  • Ornithosis

Bu güvercin hastalığı farklı ve tehlikelidir. Çünkü zootoniktir . Ornithose genellikle Chlamydia’nın nedenidir. Kendi semptomları yoktur, gizli bir enfeksiyon olarak adlandırılır. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminin azalması nedeniyle, diğer gizli enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Ornitoz  solunum sistemini etkiler ve güvercin için nefes almayı zorlaştırır. Kötü bir performans ile sonuçlanan dayanıklılığı ve gücü etkiler.

Bakteriyel bir hastalık olduğundan, ornitoz zamanında teşhis edilirse iyi tedavi edilebilir.

ANA NEDENLER: İdrar veya dışkı parçacıkları ile taşınır kümeste hava yoluyla yayılabilir. Ayrıca gaga ile gaga teması hastalığı yayabilir kirli enfekte suların kuşların gagasıyla taşınması.

BELİRTİLER: İshal, ateş, burun akıntısı,  iştah kaybı, garip nefes sesleri, pusma,

ANA TEDAVİ: Md solunum Procid Mavisu Genred, Promix’tir.

***

  • Adenocoli

Adenocoli, genç kuş hastalığıdır. Adenocoli enfeksiyonları ya solunumda Trikomonas’a çevirir öldürür ya da dehidrasyona bağlı kuş kayıpları yaşarız. Birçoğu aşısız kümeslerde görülen bu durum aşılı kümesler de de görülebilir; önlem alınmazsa bağışıklığı düşen kuşlarda çok hızlı biçimde kayıplar olacaktır.

BELİRTİLERİ:  Ateş, yemden kesilme, beyaz ishal, kursakta az miktarda yemin olması, kursakta su toplanması, sarı yeşil ishal, kuşun fiziken düşmesi, solunumda var olan sıkıntı, nefes almada zorluk balgam.

Karaciğer iflas eder ve kuş yaşamaz. Maalesef Adenocoli hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur ancak bu hastalık tezahür ettiğinde hayvanın su dolu kursağının boşaltılması ve soğuk su ile müdahale edilmesi gerekir.

Uzun yıllardan beri uğraştığımız bir konu olup hastalığın tedavisinde epey yol aldık. bu hastalığa yakalanan kümeslerde kendi formülasyonlarımızla başarılı olmuş bulunuyoruz.

ANA TEDAVİ: Genmix-T, Pro-Respiratory, Procid (Mavi Su), Genpor-S

***

  • Mycoplasmosis

Mikoplazmoz solunum enfeksiyonudur ve çeşitli tiplerde gelir . Genellikle tehlikeli hale getiren bakteri ve virüslerin birlikte kombinasyonudur. Mikoplazmoz tek başına zararsız bir güvercin hastalığı olabilir.

ANA NEDENLER: Enfekte yem, içme suyu, dışkı ve ekipman.

BELİRTİLERİ: Burun akıntıları, düşük performans, uçma isteksizliği, olağandışı uçuş hareketleri, hırıltılı ses ve boğaz iltihabı.

ANA TEDAVİ: Genthrive aktif savaşçı, Progar, Genmix, ürünlerimiz  sadece Mycoplasmosis ile savaşmaz. Mikoplazmoz bağışıklık sistemini azalttığından, güvercin birçok ek hastalığa karşı savunmasızdır. Bu yüzden iyileşme döneminde ayrıca Genpro-S ve Genpro-Lite takviyesini önemsiyoruz.

***

  • Salmonellozis

Salmonelloz veya Paratyphus TEHLİKELİ bir bakteriyel enfeksiyondur. Çünkü ölümcül olabilir. Salmonelloz, güvercinlerinizin bağırsaklarına saldırır ve ciddi hasara neden olur. Performansı etkiler, bağışıklık sistemini düşürür ve iştahı azaltır. Salmonelloz ile ilgili problem, vücudun farklı bölgelerini enfekte edebilmesidir.

Bununla birlikte, güvercinler için bir tedavi gereklidir. Ayrıca, herhangi bir yayılmayı önlemek için onlara bir tedavi sağlamak akıllıca olacaktır.  Salmonella setimiz Salmonelloz enfeksiyonu ile savaşmaya ve önlemeye yardımcı olur.

ANA NEDENLER: enfekte yem, içme suyu ve dışkı.

BELIRTILER: Topallama, kanat ayak tutulmaları, urlar, olağandışı uçuş hareketleri, iştah azalması, kilo kaybı, ishal.

ANA TEDAVİ: Bu hastalık için de 5li Salmonella setimiz kesin etkilidir.

MegaProcol, Genvektör, Genthrive Aktif Savaşçı, Promix, Genpro-S

***

  • E-Coli

E-coli tam anlamıyla tüm güvercin meraklılarının kâbusudur, çok TEHLİKELİDİR. zaten bu konuda çok yazı yazdık. Özellikle gençler E-Coli’ye karşı savunmasızdır. E-coli, bağışıklık sistemini büyük ölçüde azaltan bakteriyel bir enfeksiyondur. İnsanlar arasında AIDS ile aynı şekilde çalışır. Güvercini diğer bakteri ve virüslere karşı daha duyarlı hale getirir. Başka bir enfeksiyon oluşursa, genellikle ölümle sonuçlanır.

Bu güvercin hastalığı güçlü ve esnektir ve zaman zaman ilaçlara karşı daha dirençli hale gelir ve maalesef şu anda tüm dünya güvercin sağlığı ile uğraşan uzmanlar tarafından en zorlu mutasyona uğramış hastalıktır.

E-Coli’yi bastıracak ve tedavi edecek setlerimiz var. Tedavinin mümkün olan en kısa sürede yapılması gerektiği konusunda sizi uyarmalıyız. Örneğin Newcastle ve veba gibi başka bir enfeksiyon oluşursa, genellikle hikayenin sonu olur.
ANA NEDENLER: Enfekte yem ve içme suyu. Ayrıca, güvercin çok fazla strese maruz kaldığında bir enfeksiyon daha hızlı gelişir kalabalık kümesler, yem değişimleri, ,yoğun uçuş programları. E-Coli’ye daha duyarlıdır.

BELIRTILER: Azalan bağışıklık sistemi, artan hasta güvercin oranı. İshal, pusma, isteksiz yem yeme vs.

ANA TEDAVİ: E-coli için birkaç tedavimiz var.

1.Tedavide: MegaProcol, Genvektör, Promix, Genthrive aktif savaşçı, Genpro-Lite

2.Tedavide: Genthrive Aktif Savaşçı, Genmix-T, Genpro-S, Genvektör

***

  • Heksamitiasis

Heksamitiazis başka bir Parazitik güvercin hastalığıdır. Genç güvercinler için çok tehlikeli ve sıklıkla ölüme neden olur. Bu hastalığı bilen kuşçu çok ama çok azdır falcılar dışkı falcıları bu hastalığı bilmez

ANA NEDENLER: enfekte yem, içme suyu ve dışkı.

BELIRTILER: Sulu (sarı) ishal, kilo kaybı, tüy kabartma ve isteksizlik.

ANA TEDAVİ: Md Solunum, Procid Mavi Su, Genthrive Aktif Savaşçı

***

  • Nekrotik Enterit

Nekrotik Enterite esas olarak Clostridium perfringens neden olur. Kelimenin tam anlamıyla her yerde bulunabilen bir bakteri genelde kuş besleyenler hiç bu bakteriden söz etmezler çünkü bilmezler. Tedavi uzmanı olduğunu iddia eden arkadaşların bu bakteriden haberi bile yoktur. Bu bakterileri kümes, yem, su vb. İçine girmesini önlemek oldukça zordur.

ANA NEDENLER: Bakteriler toz, toprak, yem, su, dışkı vb. Yerlerde bile bulunur. Bu nedenle enfeksiyonu önlemek zordur. Önleyici tedaviler sağlamak daha kolaydır. Dezenfeksiyon uygulaması etkilidir. Propest-Wsp uygulamak gibi

BELİRTİLER: İshal, artan ölüm oranı, pusma, yeme isteksizlik vs.

ANA TEDAVİ: Bu hastalık için de  MegaProcol, Genvektör, Procid mavi su Progar, Genthrive Aktif Savaşçı yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı iyi bir seçenektir.

***

  • Kolibasilloz

Colibacillosis, bağışıklık sistemini etkileyen yukarıda belirtilen hastalıkların neden olduğu tipik bir sekonder enfeksiyondur. Solunum yolu enfeksiyonu veya yem veya su (bağırsak enfeksiyonu) yoluyla alınabilir.

TEMEL NEDEN: Enfekte yem, su ve dışkı,

BELIRTILER: Düşen bağışıklık sistemi, artan hasta güvercin oranı ve isteksizlik vücut boşluklarında sıvı birikmesi, tipik artan ishal durumu

ANA TEDAVİ: Bu birincil bir bağışıklık hastalığı olması MegaProcol, Genvektör, Genthrive aktif savaşçı, Promix, Genpro-Lite çok iyi çalışır. Bunun nedeni, bu ikincil güvercin hastalığının diğer herhangi bir bağışıklık hastalığı ile aynı şekilde çalışmasıdır.

***

  • POX (ÇİÇEK)

Güvercinlerde meydana gelen çiçek hastalığı viral kökenlidir, pox virüdea grubundan bir virüs çeşididir. Deri üzerinde oluşan bu tipik sivilce şeklindeki kabarcıklar, bu hastalığa çiçek isminin verilmesinin sebebidir. Boğazda, ağız içinde, gaga da, göz kenarlarında ve diğer deri üstü bölgelerinde meydana gelebilir. Çiçek hastalığı kuru ve nemli ortama kolaylıkla uyum sağladığı için, deri üzerini yüksek derecede tahriş eder. Pox virüsü vücuttan, göz akıntısı, tükürük ve burun akıntısı olarak atılır. Bu akıntılar yere damlar ve kurur. Kuruduktan sonra uçuşan kuşlar tarafından toz ile birleşmiş olarak. Böylece kana ulaşan virüs orada bir sürü çoğalma aşamasından sonra tekrar deriye ve ağız bölümündeki ıslak dokuya ulaşır yerel ve sınırlı olarak dokuda tahribata yol açar.

İkinci güvercin çiçeği iç çiçek olarak da tarif edilen ağız, farenks, gırtlak ve trakea’da etkilidir. Bu hastalığın çok ciddi şeklidir. Etkilenen kuşlar hasta görünür. Ateş vardır, nefes almada zorluk çekerler, kilo kaybı ve sonunda nefes borusunda tıkanma ile oluşan bakteriyel hastalıklar sonucu boğulma ile ölüm gerçekleşir. Yaz döneminde aşırı kalabalık kümesler hızla virüsün taşınmasına neden olur. Transferler, yarışmalar neticesinde kuşlar virüsü hemen kaparlar.

Yayılma

En yaygın yayılma sebebi sivrisinek ısırıklarından kaynaklanır, bu nedenle kümeslerimizde mutlaka sivrisinek mücadelesini yapmamız gerekir. Bu konuda ec formülasyonlu piretroid grubu ilaçlar kümesleriniz için yeterlidir.

Tedavi

Aşılama en önemli ve etkili yöntemdir. 5 haftalıktan büyük hayvanlarda kanat zarından yapılan aşı virüs geçişini engeller. iç çiçekte ise evrensel dünyada farklı metotlar denenmiş ancak net olarak bir sonuç alınamamıştır. Bizim Genvet olarak çok uzun yıllardan beri yaptığımız çalışmalarda virüsü baskılayan bazı bitkisel parametrelerin varlığını tespit ettik; iyot çözeltili ilaçlar, organik asitler (hem iç çiçek hem de dış çiçek için geçerli) enfeksiyon yayılımı engelleyici antibiyotik etkeni doksiklin hilkat olarak tarafımızdan tespit edilmiştir. Ayrıca, çay ağacı yağı, kekik yağı, portakal yağı da etkilidir.

***

  • PMV-1 (VEBA)

PMV1 VEBA (GÜVERCİN) VEBASI AVİAN PARAMİXİOVİRÜS 1,

Güvercinlerde Avian Paramyxovirus tip 1 (PPMV1), TÜM dünyada hızla yayılabilen ve güvercinlerimizin yüksek oranda ölümüne neden olan viral bir enfeksiyondur.

Virüs

Paramiksovirüs suşları genellikle kümes hayvanları da dâhil olmak üzere diğer kuş türlerini etkileyebilir. Ancak şimdiye kadar, kümes hayvanlarının doğal enfeksiyonuna dair herhangi bir tespit olmamıştır.

Bu virüsle insan enfeksiyonu nadirdir ve genellikle yalnızca enfekte kuşlarla doğrudan ve doğrudan teması olan insanlarda görülür. Virüs hafif grip benzeri semptomlara neden olur.

Avian paramiksovirüsü tip 1 (PPMV1), KÜMESLERDE BÜYÜK ORANDA ÖLÜM YAPAN çok ciddi bir hastalıktır. PPMV1 enfeksiyonunun bazı belirtileri arasında uyuşukluk, kusma veya yetersizlik, yeşil ishal, boyun dönmesi, , kafa titremesi, hızlı soluk alıp verme ve burun akıntısı sayılabilir. Hasta kuşlar üç gün içinde ölebilir. Enfeksiyon kuşlar arasında kolayca yayılır ve spesifik bir tedavisi yoktur.

PMV1 son yapılan araştırmalarda canlının vücuduna solunum ve sindirim yoluyla giriyor ve hastalık çok enfekte ve virülansı yüksek.

Araştırmalarıma ve otopsi sonuçlarına göre

Hastalık gen aktarımı sayesinde stoplazma da yer alıyor ve hücre içerisinde kendine yer buluyor ve hızla çoğalıyor 36 saatte hızla bölünerek hayvanlarımızda önce durgunluk sonra solunumda problemler grip benzeri daha sonra ataksi ve ateş ve boyun dönmesi kümeste 10. Günde en büyük yıkımını yapıyor. PPMV1’in yayılması tipik olarak kuşların hareketinden kaynaklanır, ancak yumurtalarda veya güvercinlerle kullanılan ekipmanların yanı sıra insanlar ve kıyafetleri üzerinde taşınabilir.

YAYILMA
1 İNSANLAR, Kümeslerden kümeslere geçiş esnasında hastalıklı kümeslerden hasta olmayan kümeslere ayaklarımızla giysilerimizle virüs bulaşır .

2 YANLIŞ AŞILAR, Kümeslerimizde uygulanan hatalı aşı sistemleri boş aşı şişelerinin kümeslerde tutulması yada canlı aşıların hatalı doz uygulamaları

3 HAŞERE TÜRLERİ, Sinekler, fareler, yaban kuşları, diğer evcil memeliler, tavşanlar, taşıyıcı olup virüsü kümeslere yayabilir.

Yayılmaya karşı koruma,

Güvercin kümeslerinde yayılmaya karşı kuşlarımızın bakım ve manejman programlarının mutlaka olması gerekir Biyogüvenlik en önemli husustur.,

Biyogüvenlik

Güvercin sahiplerinin PPMV1’e karşı birincil savunması, aşağıdaki biyogüvenlik prosedürlerinin uygulanmasıyla hastalığın kümeslerine girmesini önlemektir:

· Diğer kümesleri ziyaret ettikten sonra ayakkabıların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi ve ellerin ve çamaşırların yıkanması.

· Kümesinizi ve ekipmanı temiz tutmak.

· Yabani kuşların ve yabani güvercinlerin (ve dışkılarının), güvercinlerinizle temas etmelerini veya yem veya sularını kirletmelerini önlemek.

· Bir gösteri veya yarıştan dönen yeni kuş veya kuşları en az 2 hafta karantinaya almak.

· Gereksiz ziyaretçileri kümeslerinize sokmamak ,

· Düzenli kümes dezenfeksiyonunu yapmak

· Aşılama en önemli koruma faktörüdür.

Tüm dünyada Pmv1 ND aşılarının kullanımı ile, güvercinlerde kullanmanın güvenli olduğunu ve güvercinlerin iki kez düzgün şekilde aşılanması durumunda, onları PPMV1’e karşı korumak için antikor seviyeleri üretme ihtimalinin yüksek olduğunu kanıtlanmıştır.

İnaktif ) ND aşıları, yılda 2 uygulamada, güvercinleri PPMV1’e karşı aşılamak için kullanılır. Aşı ayrıca daha güçlü ve daha uzun süreli bağışıklığı uyarmak için adjuvanlar içerir.

Aşı Enjeksiyon bölgeleri boyun bölgesi deri altından 0.2 cc uygulanmalıdır. .

Sadece sağlıklı sürülerdeki sağlıklı güvercinler aşılanmalıdır. Kümes korumasını optimize etmek için tüm güvercinleri aşılamak önemlidir. Genç güvercinlere genellikle 4 haftalıkken ilk aşı dozu verilmelidir. Yıllık bir aşı programı ile aşılanması şiddetle tavsiye ediyorum.

***

Sonuç olarak, en yaygın güvercin hastalıklarını ve bu güvercin hastalıklarına çözümler sunduk. Çoğu güvercin hastalığı iyi tedavi edilebilir.

Ürünlerimizi uygularken her zaman tedavi programlarını dikkatlice uygulamak başarının anahtarıdır. Sekonder farklı gelişen durumları anında bizlere bildirmek bu işin en önemli konusudur. Umarız güvercin hastalıkları hakkındaki bilginize katkıda bulunuruz. Artık ne olduklarını, nasıl teşhis edileceğini ve nasıl tedavi edileceğini biliyorsunuz. Kulaktan dolma, temel bilgiden yoksun, beşeri ilaçlarla tedavi dönemini artık geride bırakma zamanınız geldi! işte size net bilgiler ve gerçek ürünler modern çağda hala el yordamıyla iş yapma devrini kapatın.

Bu konu ile ilgili olarak Youtube videolarımızı da mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz…

Ek videolar:

×

Merhaba!

Ürünler hakkında bilgi almak için WhatsApp aracılığıyla bize yazabilirsiniz. 

× Nasıl Yardımcı Olabilirim?